L’explotació i l’ús tradicional del ferro a la Vall Ferrera es remunta a l’època dels romans (d’aquí el seu topònim antic “Vallis Ferraria” i per les nombroses restes arqueològiques d’antics forns de reducció d’aquesta època) i va tenir una activitat molt important durant l’època moderna (s.XVII-XIX) amb més de 600 persones treballant a les mines per extreure mineral ric en ferro, fent carbó pels forns de les fargues, transportant el minera, convertint-lo en lingots de ferro a les 4 fargues en funcionament de la vall. Transportant aquests lingots a través dels rais que baixaven per la Noguera Pallaresa i el riu Ebre.
Aquesta activitat tradicional d’obtenció i treball del ferro mitjançant la forja tradicional s’ha recuperat fa 5 anys de forma festiva i ininterrompuda mitjançant la realització anual de la Fira del Ferro Pirinenc a Alins, capital de la Vall Ferrera. En ella hi participen forjadors artesans d’arreu del país, Espanya i França (50-60 forjadors/any) que demostren al públic assistent el seu treball artesà en directe mitjançant la realització en viu d’escultures de forja que es queden per la Vall Ferrera com la falla major, el drac de 7 caps, el rellotge, el ruc, l’encantada, el martinet, el pèndol, etc.. També s’inclouen activitats paral·leles com un taller de forja infantil, la demostració del funcionament d’una Farga, una carbonera i un forn de reducció, exposicions de forja artística i tradicional, una visita teatrelitzada i una exposició sobre la historia d’explotació del ferro a la Vall Ferrera.
De forma paral·lela també es realitza un mercat de productes artesans i alimentaris locals, així com espectacles al carrer com passa carrers, visites guiades, concerts de nit i espectacles diversos.
El 2014 és la V edició i versarà sobre el Tricentenari i l’auge de les Fargues, i està orevist que es celebri el 12 i 13 de juliol de 2014 i està organitzada per l’Associació ”Boscos de Ferro”, l’Ajuntament d’Alins i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.